Teknik SEO Tavsiyeleri

Teknik SEO (Uzman Kısmı)

İçerik, site içi optimize çalışmaları ve linkler halledilmiş durumdaysa gözünüzü teknik detaylara dikebilirsiniz. Teknik detaylar sitenizi başarılı olması için hazır hale getirmek anlamına gelmektedir. Sitenizin performansını düşürecek hataları ortadan kaldırmanız gerekmektedir.

1. İçerik Hiyerarşisi Oluşturmalısınız

Sitenizin PageRank değerinin tüm site geneline yayılmasını sağlamalısınız. İdeal durum her sayfanın sitenizin ana sayfasından birkaç tıklama ilerde olmasını gerektirmektedir. Bu nedenle tüm sayfalarınızı belirli bir noktadan erişebilir hale getirmelisiniz.

2. WWW ve WWW Olmayan Arasında Seçim Yapmalısınız

Birçok site bu konuda basit hatalar yapabilmektedir. Google sitenizi anlama konusunda çok fazla hata yapmayacaktır ancak sitenizin tek versiyonunun olmasını sağlamalısınız. Örneğin, www.example.com ve example.com arasından bir seçim yapmanız gerekmektedir. Her ikisini birden kullanmak kopya içerik problemiyle baş başa kalmak anlamına gelecektir.

Sitenizde her ikisi aktif durumdaysa birini birine yönlendirmeyi düşünmeniz gerekmektedir. WWW ve WWW olmayan arasından doğru kararı verdikten sonra kendi siteniz için standardı belirledikten sonra diğer teknik çalışmaları yapmaya başlayabilirsiniz.

3. Kopya İçeriklerden Kurtulmalısınız

Çeşitli sayfalardan canonical etiketini kullanarak kopya içeriklerden kolayca kurtulabilirsiniz. Örneğin çeşitli kategorilere sahip e-ticaret siteniz varsa canonical etiketi fazlasıyla işinize yarayacaktır. Aynı içeriğe sahip birden fazla sayfanız varsa bir standart belirleyerek diğerlerinde canonical etiketi kullanmalısınız.

4. Özel İçerikleri Gizleme Yoluna Gitmelisiniz

Googlebot ve diğer tarayıcılar sitenizde yer alan tüm içerikleri ve bilgileri tarama yoluna gidecektir. robots.txt dosyasından faydalanarak gizli kalması gereken bilgileri arama motoru tarayıcılarından gizlemeyi başarabilirsiniz. Bunun için öncelikle robots.txt dosyasının nasıl kullanılacağını öğrenmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

5. Silinmiş İçerikler İçin 301 Yönlendirmesini Kullanmalısınız

Silinmiş veya taşınmış olan eski içerikleri 301 yönlendirmesiyle yeni adreslerine taşımalısınız. 301 yönlendirmesi tüm link değerlerinin eskiden yeniye doğru taşınmasını sağlayacaktır. WordPress kullanıyorsanız Redirection isimli eklentiyi kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

6. İçeriği Sunmak İçin CDN Kullanmalısınız

Birçok site bulunduğu konumdaki yerel sunucularda saklanmaktadır. Örneğin Türkiye’de bir site oluşturmuş ama ABD’deki kullanıcıları hedef alır durumdaysanız ABD kullanıcıları için sitenizin açılış süresi çok yavaş olabilecektir. Bu problemi ortadan kaldırmak için mutlaka bir CDN kullanmalısınız.

7. Sitenize SSL Sertifikası Eklemelisiniz

Sitenizi tamamen SSL’e geçirmelisiniz. Google HTTPS olan sitelere olmayanlara göre daha iyimser yaklaşmaktadır. Bunu bir sıralama faktörü olarak görebilirsiniz. Sitenize SSL eklemek istiyorsanız çeşitli ücretsiz alternatiflerden yararlanabilirsiniz. Let’s Encrypt gibi servisler bu konuda size yardımcı olabilecektir.

8. Potansiyel İndeks Problemi Ortadan Kaldırmalısınız

Google’ın sitenizi indekse ekleme durumunu gözden geçirmelisiniz. Bunun için Google’da site:example.com şeklinde arama yapabilirsiniz. Eğer buradaki rakam beklediğinizden çok daha fazla veya az ise sitenizde bir indeks problemi olduğunu hemen anlayabilirsiniz.

9. Google’dan Tavsiye Almalısınız

Google sitenizde olan problemler konusunda size bilgi verebilecektir. Bunun için Google Search Console aracına üye olmanız ve sitenizi buraya eklemiş olmanız gerekmektedir. Burada sitenizi incelerken Tarama > Tarama Hataları kısmına göz atarak sitenizde var olan hataların neler olduğunu görebilirsiniz.

Burada herhangi bir 404 hatası görüyorsanız bunları 301 yönlendirmesiyle uygun yerlere yönlendirmiş olmanız gerekmektedir. Burada görmüş olduğunuz tüm hataları en iyi şekilde düzeltmeye çalışmalısınız. Bununla birlikte Google’dan çeşitli HTML önerileri almayı düşünebilirsiniz.

Arama Görünümü > HTML İyileştirmeleri kısmına giderek Google’ın siteniz için sunmuş olduğu önerileri gözden geçirebilirsiniz. Tüm bu önerileri dikkate almalı ve uygun şekilde geliştirmeler yapmalısınız.

10. Site Haritası Göndermelisiniz

Tüm sitenizin doğru şekilde tarandığından emin olmak için Google’a bir site haritası göndermelisiniz. Tarama > Site Haritaları kısmına giderek bu işi kolayca halledebilirsiniz. Google’a sunmuş olduğunuz tüm bilgilerden Google memnuniyet duyacaktır.

Zaman zaman sitenizin yeniden taranmasını sağlamanız gerekmektedir. Özellikle bir içeriği yenilemeniz durumunda Google’ın sunmuş olduğu Google Gibi Getir özelliğinden faydalanmalı ve içeriğin tekrardan taranmasını sağlamalısınız.

11. Sabırlı Olmalısınız

SEO çalışmalarını gerçekleştirmek kolay değildir. Ancak asıl kolay olmayan SEO çalışmalarından sonuç elde etmektir. SEO çalışmaları uzun vadeli olarak işe yarayan çalışmalardır. Sonuç almak istiyorsanız belirli bir süre sabretmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

12. Kötü Taktiklerden Uzak Durmalısınız

Sitenize zarar verebilecek kötü taktiklerden her zaman uzak durmalısınız. Bir taktiğin hızlı bir şekilde sonuç getirecek olması onun işe yarar ve iyi bir taktik olduğunu göstermeyecektir. Google eskisinden çok daha akıllıdır. Kötü taktikleri kullanırsanız sitenizin ceza almasına neden olabilirsiniz.

13. İstenmeyen Yöntemleri Kullanmamalısınız

Sadece link almak için sitelere yorumlar göndermemelisiniz. İstenmeyen yöntemler ve taktikler her zaman siteniz için zararlıdır. Bu zararlı yöntemlerden uzak durmalı ve sitenizin SEO kalitesini iyi derecede tutmaya özen göstermelisiniz.

14. Parametreleri Düzenlemelisiniz

Özellikle WordPress alt yapısını kullananlar garip garip indekslerle karşılaşabilirler. Buna neden olan konuların başında parametreler gelir. Search Console aracını kullanarak parametreleri Google insiyatifine bırakmamalısınız.

15. Kırık Bağlantı Fırsatlarını Değerlendirin

Geçmişte çok değerli bir alan adının boşta olduğunu ve bu alan adının çok büyük kaynaklardan referans bağlantılara sahip olduğu düşünün. Bu kaynağa rakiplerinizin web sayfalarından da bağlantı verilmiş olabilir. Bu fırsatı kaçıracak mısınız? Bunu legal olarak nasıl yapacağınızı bilerek hareket etmeniz size inanılmaz fayda sağlayacaktır.